Šiuolaikinėje visuomenėje kavos kultūros išmanymas po truputį tampa gero tono ir išsilavinimo ženklu. Šios žinios taip pat  praverčia norint išsirinkti ir įsigyti, Jūsų skoniui tinkamiausią kavą. Supratus, į kokius dalykus verta atkreipti dėmesį renkantis kavą, pavyksta nepasimesti tarp didelio skirtingų jos rūšių kiekio parduotuvių lentynose. Tad kokie dalykai itin reikšmingi renkantis kavos pupeles arba maltą kavą? Į kokius dalykus vertėtų atkreipti dėmesį?

Nuo ko priklauso kavos skonis?

Kavos skoniui įtaką daro daug veiksnių. Netgi jūsų mėgstama ir dažnai perkama kava kartais gali būti visiškai kitokio skonio, nei įprastai. Taip yra dėl kavos pupelių derliaus kokybės, jų apdirbimo  būdo, skrudinimo trukmės, vandens temperatūra ruošiant kavą ar netgi vandenyje ištirpusių mineralinių medžiagų kiekio! Taip pat daug įtakos kavos skoniui turi kavos paruošimo būdas, naudojamas kavos aparatas ir žinoma įvairūs priedai, tokie kaip grietinėlė arba cukrus. Tad svarbu ne tik tinkamai pasirinkti kavos rūšį, tačiau ir žinoti, kaip tinkamai ją paruošti.

Kas geriau arabika ar robusta?

Pasaulyje auginamos trys skirtingos kavų rūšys – arabika, robusta ir liberika, tiesa pastaroji yra itin reta, brangi ir masiškai nepardavinėjama. Visuomenėje dažnai vyrauja nuomonė, kad tik arabika yra „gera“ kava,  tačiau šis stereotipas atsirado dėl nežinojimo kuo arabika skiriasi nuo robustos. Arabikos pupelių medžiai yra lepesni ir jų duodamas derlius mažesnis, nei robustos, tai ir sudaro pardavimo kainos skirtumą. Tiesa, kava gaminama iš robustos pupelių yra šiek tiek kartesnė, dėl joje susikaupusio didelio kofeino kiekio, kuris atbaido kenkėjus ir leidžia šios rūšies kavamedžiams nebūti tokiems „lepiems“.

Rūgšti ar karti?

Prieš pasirinkdami kokią kavą pirkti, turėtumėte nuspręsti ar mėgstate kartesnę ar rūgštesnę. Tam labai daug įtakos turi kavos uogų apdirbimo būdas. Vienas iš jų šlapiasis, kurio metu kavos pupelės fermentuojamos vandenyje, kol nuo jų nukrenta uogos minkštimas, suteikia kavos pupelėm rūgštumo. Antrasis – sausasis, kurio metu pupelės tiesiog džiovinamos saulėje arba aukštoje temperatūroje, suteikia daugiau kartumo. Tačiau jei nemėgstate nei labai karčios, nei rūgščios kavos, visada galima rinktis kavos pupelių mišinius, kuriuose maišomos abiejų rūšių kavos pupelės.

Renkantis kavą labai svarbus jos auginimo regionas

Dar vienas labai reikšmingas dalykas darantis įtaką kavos pupelių skoniui, tai vietovė, kurioje jos auginamos. Pavyzdžiui saulės kaitroje užaugusios kavos pupelės nėra tokios kokybiškos, kaip augusios jos atokaitoje. Taip pat kiekviename regione skiriasi dirvožemio cheminė sudėtis, o tai itin reikšmingas faktorius kavos pupelių kokybei bei skonio savybėms. Vulkaninės kilmės dirvožemyje užaugusios kavos pupelės yra be galo vertinamos dėl savo kokybės, tačiau tokių vietovių surasti sunku, tad ir iš šių regionų atvežamų kavos pupelių kiekiai nėra dideli. Tad prieš perkant kavą svarbu išsiaiškinti, kokiame regione užaugintos pasirinktos kavos pupelės.

Daugelis neįsivaizduoja dienos, be  kvapnios kavos puodelio. Kavos gėrimo procesas dažnam yra tarsi ritualas, geros dienos pradžios garantas arba proga susitikti su seniai matytais draugais. Tai tik įrodo, šio gėrimo svarbą, tad rinktis savo mėgstamiausią kavos rūšį reikia atsakingai. Vis dėlto, atkreipus dėmesį į kavos pupelių auginimo regioną, apdirbimo būdą, bei kavos skonines savybes, galima greitai atrasti labiausiai džiuginančią kavos rūšį!